Blog 16: Circulair werken, het "andere" kantoorgebouw

22 november 2019 door Peter-Paul van den Berg

nieuwe werken blog 16.jpg

In de vorige blog liet ik zien waarom het circulair werken een van de pijlers van het circulair bouwen is. We leven in hectische tijden waar grenzen niet meer tellen en de economie zeven dagen per week en 24 uur per dag doorgaat. Dat vraagt om andere werkwijzen en om een compleet andere manier van het ontwerpen en inrichten van kantoorgebouwen, maar ook op een andere manier van het afnemen (en aanbieden) van de fysieke werkomgeving.

Open en dynamisch

Het kantoorgebouw van het circulair werken is een open en dynamische werkomgeving met een variëteit aan werk- en loungeplekken: werkplekken om goed te kunnen samenwerken, werkplekken waar je je goed kunt concentreren en loungeplekken waar je goed met elkaar kunt overleggen of waar je je even kunt ontspannen. Niemand heeft meer een vaste werkplek, maar elke werkplek stelt zich helemaal op jouw persoonlijke voorkeuren in: de hoogte van het bureau, de positie van de stoel, de hoeveelheid licht, welke wifi je nodig hebt, op welke printer je bent aangesloten, enzovoort.
  
Dankzij geavanceerde gebouwbeheersystemen kan dat allemaal automatisch ingesteld worden en de medewerker bestuurt het gewoon vanaf zijn smartphone. Alles is perfect geregeld in dat moderne kantoor. De basale maar zeer belangrijke zaken zoals licht, lucht en geluid zijn optimaal ingesteld: veel natuurlijk daglicht, een gezonde atmosfeer en temperatuur en de juiste hoeveelheid geluid. Een kantoor moet niet rumoerig zijn, maar ook niet te stil. Verder is de entree aantrekkelijk vormgegeven, zodat als je ’s ochtends het kantoor binnenkomt je meteen positieve energie krijgt. 
  
Het moderne kantoor moet qua inrichting gemakkelijk te veranderen zijn, want hectische tijden vragen om regelmatige verandering en vernieuwing. Misschien wil je over een jaar wat meer overlegruimtes en wat minder werkplekken of andersom. Dat moet zonder veel inspanning en in elk geval zonder verbouwing te realiseren zijn. Dus daarmee moet je bij het ontwerp van het kantoor al rekening houden. 

De werkomgeving als dienst

Een ander punt van het circulair werken is dat je de werkomgeving anders gaat afnemen. Je gaat geen kantoorruimte meer huren, maar je gaat een werkomgeving als dienst afnemen met alles erop en eraan. Dus inclusief alle technologie om de werkplek persoonlijk in te stellen en inclusief het gebruik van de koffie en thee. Als bedrijf neem je een aantal werkplekken af en je betaalt per werkplek een vast bedrag per maand. Stel, er zijn in het kantoor honderd werkplekken en jij als bedrijf wilt er twintig afnemen, of dertig, of tien. Dat kan allemaal, maar je krijgt geen vaste werkplekken toegewezen. Iedereen kan gaan zitten waar hij of zij wil en samenwerken met wie hij of zij wil. Want kunnen samenwerken met mensen van andere bedrijven kan je blikveld alleen maar verruimen, waardoor je effectiever wordt. Circulair werken moet dat dan ook stimuleren.

Circulair werken op Kamp C

Wij gaan deze pijler absoluut demonstreren op Kamp C. Als gebouweigenaar wil ik daarbij gaan werken met diverse ‘product als dienst’-oplossingen in het gebouw, als afnemer maar ook als leverancier. Als afnemer denk ik niet alleen aan de inmiddels al bijna gebruikelijke zaken zoals vloerbedekking als dienst of kantoormeubilair als dienst. In het eerste gebouw dat we neerzetten, moeten een fantastisch mooie entree en balie komen waar mensen ontvangen worden. Die balie ga ik als dienst van een bedrijf afnemen en zij zijn verantwoordelijk voor heel die balie. Zij moeten die balie bijvoorbeeld elke vijf jaar vernieuwen om die weer eens een andere look and feel te geven. Aan het eind van het contract moeten ze de balie ook weer terugnemen. Als leverancier ga ik in mijn kantoorgebouwen het circulair werken als dienst aanbieden. Dus ik lever werkplekken als dienst in een open en dynamisch kantoor waar mensen van verschillende bedrijven door elkaar heen zitten.
  
Uiteraard zijn er ook plekken waar de mensen van dezelfde organisatie af en toe bij en onder elkaar kunnen zijn, maar het normale, dagelijkse werk vindt plaats in het open kantoor met de technologische ondersteuning van de meest geavanceerde gebouwbeheersystemen inclusief de persoonlijke instelling van de werkplek. Ik geloof echt in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en ik wil dat hier op Kamp C ook gaan demonstreren.

Labels:

 • Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

  De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

  Lees meer
 • Blog 15: Circulair werken, toelichting van de circulaire pijler

  Circulair werken is de zesde pijler van het circulair bouwen. Circulair werken heeft te maken met nieuwe werkwijzen in kantoorgebouwen, maar ook met verdienmodellen rondom exploitatie van kantoorgebouwen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat vreemd dat het werken in een kantooromgeving als onderdeel van het circulair bouwen wordt gezien, dus ik wil in deze en de komende blog graag toelichten waarom ik dat toch als een belangrijke pijler zie.

  Lees meer
 • Blog 14: Circulaire financiering

  Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  Lees meer
 • Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

  Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • Leerlingen ontdekken de EU en duurzame energie

  Van 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europese minister van Energie. Daarna zetten ze de theorie om in de praktijk en proberen ze zelf elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.  

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
Sluiten