Blog 16: Circulair werken, het "andere" kantoorgebouw

22 november 2019 door Peter-Paul van den Berg

nieuwe werken blog 16.jpg

In de vorige blog liet ik zien waarom het circulair werken een van de pijlers van het circulair bouwen is. We leven in hectische tijden waar grenzen niet meer tellen en de economie zeven dagen per week en 24 uur per dag doorgaat. Dat vraagt om andere werkwijzen en om een compleet andere manier van het ontwerpen en inrichten van kantoorgebouwen, maar ook op een andere manier van het afnemen (en aanbieden) van de fysieke werkomgeving.

Open en dynamisch

Het kantoorgebouw van het circulair werken is een open en dynamische werkomgeving met een variëteit aan werk- en loungeplekken: werkplekken om goed te kunnen samenwerken, werkplekken waar je je goed kunt concentreren en loungeplekken waar je goed met elkaar kunt overleggen of waar je je even kunt ontspannen. Niemand heeft meer een vaste werkplek, maar elke werkplek stelt zich helemaal op jouw persoonlijke voorkeuren in: de hoogte van het bureau, de positie van de stoel, de hoeveelheid licht, welke wifi je nodig hebt, op welke printer je bent aangesloten, enzovoort.
  
Dankzij geavanceerde gebouwbeheersystemen kan dat allemaal automatisch ingesteld worden en de medewerker bestuurt het gewoon vanaf zijn smartphone. Alles is perfect geregeld in dat moderne kantoor. De basale maar zeer belangrijke zaken zoals licht, lucht en geluid zijn optimaal ingesteld: veel natuurlijk daglicht, een gezonde atmosfeer en temperatuur en de juiste hoeveelheid geluid. Een kantoor moet niet rumoerig zijn, maar ook niet te stil. Verder is de entree aantrekkelijk vormgegeven, zodat als je ’s ochtends het kantoor binnenkomt je meteen positieve energie krijgt. 
  
Het moderne kantoor moet qua inrichting gemakkelijk te veranderen zijn, want hectische tijden vragen om regelmatige verandering en vernieuwing. Misschien wil je over een jaar wat meer overlegruimtes en wat minder werkplekken of andersom. Dat moet zonder veel inspanning en in elk geval zonder verbouwing te realiseren zijn. Dus daarmee moet je bij het ontwerp van het kantoor al rekening houden. 

De werkomgeving als dienst

Een ander punt van het circulair werken is dat je de werkomgeving anders gaat afnemen. Je gaat geen kantoorruimte meer huren, maar je gaat een werkomgeving als dienst afnemen met alles erop en eraan. Dus inclusief alle technologie om de werkplek persoonlijk in te stellen en inclusief het gebruik van de koffie en thee. Als bedrijf neem je een aantal werkplekken af en je betaalt per werkplek een vast bedrag per maand. Stel, er zijn in het kantoor honderd werkplekken en jij als bedrijf wilt er twintig afnemen, of dertig, of tien. Dat kan allemaal, maar je krijgt geen vaste werkplekken toegewezen. Iedereen kan gaan zitten waar hij of zij wil en samenwerken met wie hij of zij wil. Want kunnen samenwerken met mensen van andere bedrijven kan je blikveld alleen maar verruimen, waardoor je effectiever wordt. Circulair werken moet dat dan ook stimuleren.

Circulair werken op Kamp C

Wij gaan deze pijler absoluut demonstreren op Kamp C. Als gebouweigenaar wil ik daarbij gaan werken met diverse ‘product als dienst’-oplossingen in het gebouw, als afnemer maar ook als leverancier. Als afnemer denk ik niet alleen aan de inmiddels al bijna gebruikelijke zaken zoals vloerbedekking als dienst of kantoormeubilair als dienst. In het eerste gebouw dat we neerzetten, moeten een fantastisch mooie entree en balie komen waar mensen ontvangen worden. Die balie ga ik als dienst van een bedrijf afnemen en zij zijn verantwoordelijk voor heel die balie. Zij moeten die balie bijvoorbeeld elke vijf jaar vernieuwen om die weer eens een andere look and feel te geven. Aan het eind van het contract moeten ze de balie ook weer terugnemen. Als leverancier ga ik in mijn kantoorgebouwen het circulair werken als dienst aanbieden. Dus ik lever werkplekken als dienst in een open en dynamisch kantoor waar mensen van verschillende bedrijven door elkaar heen zitten.
  
Uiteraard zijn er ook plekken waar de mensen van dezelfde organisatie af en toe bij en onder elkaar kunnen zijn, maar het normale, dagelijkse werk vindt plaats in het open kantoor met de technologische ondersteuning van de meest geavanceerde gebouwbeheersystemen inclusief de persoonlijke instelling van de werkplek. Ik geloof echt in de kracht van samenwerken buiten en tussen organisaties en ik wil dat hier op Kamp C ook gaan demonstreren.

Labels:

 • Blog 15: Circulair werken, toelichting van de circulaire pijler

  Circulair werken is de zesde pijler van het circulair bouwen. Circulair werken heeft te maken met nieuwe werkwijzen in kantoorgebouwen, maar ook met verdienmodellen rondom exploitatie van kantoorgebouwen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat vreemd dat het werken in een kantooromgeving als onderdeel van het circulair bouwen wordt gezien, dus ik wil in deze en de komende blog graag toelichten waarom ik dat toch als een belangrijke pijler zie.

  Lees meer
 • Blog 14: Circulaire financiering

  Met de circulaire financiering zijn we toe aan de vijfde pijler van het circulair bouwen. Ik zie twee verschillende vormen van circulaire financiering. De eerste vorm is een financiële constructie die producenten moet helpen om de omslag van het klassieke en lineaire verkoopmodel naar het circulaire ‘product als dienst’ model te maken. Ik schreef over het model van product als dienst in de vorige drie blogs (zie hier, hier en hier). Bij de tweede vorm van circulaire financiering gaat om andere manieren van financiering dan de klassieke financiering via banken. In deze blog introduceer ik beide vormen nader.

  Lees meer
 • Blog 1: Nieuwe blog gidst bouwsector door de transitie

  Onze samenleving moet dringend evolueren naar meer duurzaamheid en innovatie. Hoe verloopt die transitie in de bouwsector en welke rol kan Kamp C daarin spelen? Directeur Peter-Paul van den Berg toont de weg in een nieuwe, inspirerende blog.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • 75 gemeenten en overheidsdiensten maken werk van klimaatneutraal patrimonium

  75 gemeenten en overheidsdiensten engageren zich binnen SURE2050. Dit project ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan, met klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050 als uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning voor effectieve investeringsprojecten, met onder andere advies over financiële oplossingen. SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

  Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat in Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar in Mechelen en Klimaan CV kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
Sluiten